![](/media/lib/330/n-zmianaklimatu-9a03de5b73eb5cfb91d8b66a9c6fca09.jpg)
Metanu w atmosferze jest coraz więcej. Naukowcy nie wiedzą dlaczego
27 maja 2019, 07:26W ubiegłym roku ponownie wzrósł poziom metanu w atmosferze. Naukowcy nie potrafią wyjaśnić, dlaczego tego potężnego gazu cieplarnianego jest od lat coraz więcej. W roku 2018 jego koncentracja wzrosła o 10,77 części na miliard (ppb). To drugi największy wzrost od dwóch dekad.
![](/media/lib/351/n-szczepionka-184f9274ddaeef874a6199707a521e6d.jpg)
Ekspertka: odra jest już chorobą ludzi dorosłych
24 maja 2019, 06:09Odra jest już chorobą ludzi dorosłych i poważnym zagrożeniem dla zdrowia w krajach UE – powiedziała we wtorek konsultant krajowy w dziedzinie epidemiologii dr Iwona Paradowska-Stankiewicz. Dodała, że tylko niewielka część przypadków tej choroby została zaimportowana z krajów spoza Europy.
![](/media/lib/351/n-gunton-5058ddf6b57cfcd6e623d299670e576e.jpg)
Koksakiwirusy są czynnikami wyzwalającymi, które mogą zwiększać ryzyko cukrzycy typu 1.
23 maja 2019, 10:15Od dawna trwają poszukiwania czynników wyzwalających, które mogą podwyższać ryzyko cukrzycy typu 1. Okazuje się, że jednym z nich są koksakiwirusy.
![](/media/lib/350/n-drzewo-truskawkowe-bd16a7dafc2109a5f67350d5fe0ee5dc.jpg)
Miód z drzewa truskawkowego hamuje namnażanie i uruchamia programowaną śmierć komórek raka jelita grubego
20 maja 2019, 15:33Włoscy i hiszpańscy naukowcy zauważyli, że gdy do hodowli komórek raka jelita grubego doda się miodu z chruściny jagodnej (Arbutus unedo), zwanej też drzewem truskawkowym, zahamowuje to ich namnażanie. Zmniejsza się też zdolność tworzenia kolonii.
![](/media/lib/350/n-pozywienie-5b0f2367b0be0ee1ebcb047625cdc76f.jpg)
Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 11:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.
![](/media/lib/313/n-zanieczyszczenie-76d069b647cda0cc8771bc9f90c858b9.jpg)
Padł kolejny niechlubny rekord klimatyczny
15 maja 2019, 05:07W obserwatorium na Mauna Loa zanotowano najwyższe stężenie CO2 w historii pomiarów. W niedzielę rano urządzenia zarejestrowały stężenie dwutlenku węgla w atmosferze rzędu 415,39 ppm (części na milion). To jednocześnie pierwszy raz, gdy dzienne stężenie przekroczyło 415 części na milion
![](/media/lib/349/n-puzzle-e8f1e9d4af9e9b01b67a21d001553b01.jpg)
Czy można wytworzyć jeszcze cięższe pierwiastki?
13 maja 2019, 13:27Naukowcy z Wydziału Fizyki UW oraz z Narodowego Centrum Badań Jądrowych wskazują na możliwość wytworzenia w laboratoriach w niedługim czasie dwóch nowych pierwiastków superciężkich oraz kilku nowych izotopów pierwiastków już odkrytych. W obliczeniach uwzględniających nie brane wcześniej pod uwagę procesy wykorzystano model teoretyczny stworzony w Warszawie.
![](/media/lib/347/n-agapostemon-virescens-f2967377b0a8a725b8202a031ecb5dd6.jpg)
Preferencje pokarmowe samców i samic pszczół bywają skrajnie różne
25 kwietnia 2019, 10:11Diety samic i samców pszczół (Apoidea) z jednego gatunku są bardzo różne. Niekiedy są tak różne jak u odmiennych gatunków.
![](/media/lib/346/n-katedrakopia-559a725c992f5d44018c2e4d00d2c7c5.jpg)
Cyfrowa kopia sprzed kilku lat pomoże w odbudowie Notre Dame
17 kwietnia 2019, 10:55Praca amerykańskiego naukowca może pomóc w odtworzeniu zniszczonych elementów katedry Notre Dame. W 2015 roku Andrew Tallon, profesor sztuki z Vassar College wykorzystał lasery do stworzenia szczegółowej cyfrowej kopii kościoła. Uczony specjalizował się w badaniu architektury gotyku i próbował zrozumieć, w jaki sposób powstały wielkie katedry Europy.
![](/media/lib/345/n-dziury-d5f194f60afa482249284e4cd33a98f9.jpg)
Bakteryjne łatanie dróg
10 kwietnia 2019, 10:20Być może już wkrótce bakterie będą wykorzystywane do zapobiegania dziurom powodowanym przez sól drogową.